Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:101530 kpl

Pistelasku

Kuinka reikäpelin pisteet lasketaan?

Periaatteessa reikäpelin pistelasku on hyvin yksinkertainen: kilpailijat pelaavat toisiaan vastaan ja se, joka voittaa enemmän reikiä on voittaja. Mutta pisteiden merkitseminen ja lukeminen saattaa tuottaa ongelmia.

Pistelaskun perusteet
Yksinkertaisesti sanottuna: voita reikä, saat pisteen, jos häviät reiän, vastustajasi saa pisteen. Jos molemmilla on yhtä paljon lyöntejä eli reiällä tuli tasatulos niin niillä ei ole merkitystä pistelaskussa.

Pisteet merkitään suhteellisesti. Kuvitellaan, että olet voittanut 5 reikää ja vastustajasi 4. Tulosta ei merkitä 5-4 vaan ’1 up’ sinun hyväksesi, vastustajasi on puolestaan ’1 down’. Jos olet voittanut 6 reikää ja vastustajasi 3, olet silloin tilanteessa ’3 up’.

Eli tulos ei ilmoita kuinka monta reikää olet voittanut vaan kuinka monta reikää enemmän olet voittanut (’up’) tai hävinnyt (’down’).

Jos tilanne on tasan, on se ’all square’ ja merkitään ’AS’.

Reikäpeli ei kestä välttämättä täyttä 18 reikää. Usein niin käy, mutta yhtä usein toinen pelaajista on saavuttanut tavoittamattoman johdon, jota toinen ei voi saada enää kiinni ja peli päättyy siihen. Kuvitellaan, että olet tilanteessa ’6 up’ ja jäljellä on enää 5 reikää, tällöin peli päättyy – olette pelanneet 13 reikää eikä vastustajasi voi enää saada sinua kiinni. Lopputulos merkitään 6/5.

Mitä lopputulokset kertovat

• Jos peli päättyy ’1 up’ tarkoittaa se, että pelaajat pelasivat kaikki 18 reikää ja viimeisellä viheriöllä toisella oli yksi reikä enemmän voitettuna – toinen on esimerkiksi voittanut 6 ja toinen 5 reikää ja loput 7 on pelattu tasan.

• Jos peli päättyy ’2/1’ tarkoittaa se, että toinen oli 2 reikää johdossa, kun yksi reikä oli pelaamatta; tai aivan vastaavasti ’4/3’ – toinen oli 4 reikää johdossa, kun kolme reikää oli jäljellä ja peli päättyy ennen 18 reikää.

Eli ensimmäinen numero kertoo kuinka monta reikää voittaja oli johdossa ja toinen numero jäljellä olevien reikien määrän.

• Entä ‘2 up’? Jos ‘1-up’ tarkoittaa, että pelattiin kaikki 18 reikää, kuinka syntyy lopputulos ‘2 up’. Toinen pelaaja oli 17 reiän jälkeen johdossa ‘1 up’ ennen viimeistä reikää eli vastustaja olisi voinut vielä tasoittaa pelin voittamalla viimeisen reiän, mutta hän hävisi sen – silloin merkintä on ‘2 up’. 17 reiällä johdossa oleva oli ’dormie’-tilanteessa, mikä tarkoittaa, että hän johti peliä yhtä monella pisteellä kuin jäljellä olevien reikien määrä.

Jos peli on tasan 18 reiän jälkeen peliä usein jatketaan kunnes toinen voittaa yhden reiän. Jos voitto tulee esimerkiksi toisella uusinta reiällä, merkitään usein ’1 up’ tilanteen erotukseksi pelattujen reikien määrä eli tässä tapauksessa ’20 r

Tuloskortti

Reikäpelissä pelaaja voi antaa reiän vastustajalle, vaikka kumpikaan ei ole pelannut reikää loppuun. Tällöin tuloskorttiin merkitään voittajalle ’C’  (conceded). Jos vastustajasi ei puttaa palloa reikään voitettuasi jo reiän, lisäät yhden lyönnin hänen siihen mennessä lyötyihin lyönteihin eli sinä annoit sen viimeisen putin riippumatta kuinka kaukana hän on reiästä.